Tammikamari

Tammikamari

to 25.1. Lappeenranta-sali klo 19
Kaupunginorkesterin yhtyeitä

Ohjelma:

Wolfgang Amadeus Mozart: Huilukvartetto A-duuri KV 298
Richard Strauss: Till Eulenspiegel einmal anders op. 28
Niels W. Gade: Jousioktetto op. 17

Liput 32 € / 22 €, opiskelijat 7 €
 

Teoksista ja taiteiljoista

Wolfgang Amadeus Mozartin vieraillessa Mannheimissa vuonna 1777 tutustui huilisti Johann Baptist Wendlingiin, jonka soitto oli säkenöivän virtuoosista tehden syvän vaikutuksen säveltäjään. Koska Mozartille yllättäen tarjottiin ruhtinaallinen palkkio 200 guldenia huilukvartetoista hollantilaisen lääkäri-psykiatri Ferdinand De Jean residenssistä ylittäen reippaasti hänen vuotuisen Salzburgin hovimuusikon palkan, hän suostui tilaukseen säveltää huilulle. Joulukuun alussa Mozart kirjoitti isälleen, että hänen oli määrä säveltää ”kolme pientä helppoa ja lyhyttä konsertinoa ja kvartettoa huilulle”. 


Jouluna 1777 olikin jo ensimmäinen kvartetto D-duuri valmiina. Sitten työ pysähtyi merkittävästi Mozartin tavattua Aloysia Weberin, johon hän rakastui silmittömästi. Samalla alkoi rahakiista De Jeanin kanssa. Loput huilukvartetot syntyivätkin vasta Wienin aikoina kuten A-duuri kvartetto vuonna 1786.

Richard Strauss (1864—1949) oli Mahlerin ohella aikansa menestyksekkäimpiä kapellimestarisäveltäjiä. Hän ehti toimia Münchenin, Weimarin, Berliinin ja Wienin oopperan johtajana. Strauss sävelsi lähes viisikymmentä orkesteriteosta, joista kaksitoista on suuria ohjelmallisia sävellyksiä kuten Also sprach Zarathustra (1896). 
Straussin Till Eulenspiegel einmal anders kamariteos perustuu säveltäjän suuren suosion saamaan sävelrunoon Till Eulenspiegels lustige Streiche op. 28 (1894-95).

Runoelma on sävelletty suurelle orkesterille ja se on yksi myöhäisromanttisen aikakauden orkesterimusiikin kulmakivistä. Ilmaisu on voimakasta ja rehevää sekä suuria purkauksia sisältävä. Tarina kertoo saksalaisen kansanperiteen hahmosta, keskiaikaisesta räävittömästä nuoresta Eulenspiegelistä, joka pilkkaa kaikkia kirkollisia ja maallisia auktoriteetteja ja yhteiskunnan jäykkiä tapoja. Hän tekee kepposia ja jopa varsin julmastikin tähtää yleensä rikkaiden ja voimakkaiden asettamiseen hankaliin kiusallisiin tilanteisiin. Lopulta sankari kokee hirttokuoleman. Strauss itse ei antanut ohjelmallista sisältöä, mutta viittasi teoksen orkestroinnissa arvovallasta ja kepposista ilmeikkäästi. Kamarisovitus on tehty  viidelle soittajalle ja sen on sovittanut itävaltalainen säveltäjä Franz Hasenöhrl. 

Niels Gade (1817-1890) syntyi Kööpenhaminassa ja aloitti uransa konserttiviulistina, toimien myöhemmin Tanskan kuninkaallisessa orkesterissa. Säveltäjä-kapellimestari Felix Mendelssohn kutsui hänet opettamaan kuuluisaan Leipzigin konservatorioon. Mendelssohnin kuoleman jälkeen vuonna 1847 Gade nimitettiin konservatorion johtajaksi ja myös Leipzigin Gewandhausin orkesterin johtajaksi.

Vuonna 1848 hän palasi Kööpenhaminaan, missä hänestä tuli Copenhagen Musical Societyn johtaja ja hän perusti uuden orkesterin ja kuoron. Häntä on yksi Tanskan tärkeimmistä säveltäjistä. Hän opetti ja vaikutti useisiin pohjoismaisiin säveltäjiin kuten Edvard Griegiin, Carl Nielseiinn ja Otto Mallingiin.

Hänen omassa musiikissaan näkyy usein sekä Mendelssohnin että Schumannin vaikutteita.
Vuonna 1849 pian Mendelssohnin kuoleman jälkeen sävelletty jousioktetto on kunnianosoitus hänen ystävälleen ja mentorilleen Mendelssohnille, joka johti eläessään Gaden ensimmäisen sinfonian ensiesityksen. Heti okteton ensimmäisen osan, Allegro molto e con fuoco, alkusävelistä kuuluu Mendelssohnin vaikutus. 

 

Lippujen hinnat

Peruslippu: 32 €

Eläkeläiset, työttömät: 22 €

Opiskelijat: 7 €

Lapset alle 16v. ilmaiseksi konserttiin

Lappeenrannan kaupunginorkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Evästeet

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.