Saimaa Sinfonietta - Juhlan aika

Saimaa Sinfonietta - Juhlan aika 

Yhteistyössä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa

to 8.2. Martti Talvela-sali, Mikkeli klo 18
pe 9.2. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisti Olli Mustonen, piano

Ohjelma:

Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 3 op. 37 c-molli
Kalevi Aho: Sinfonia nro 18, kantaesitys, Saimaa Sinfoniettan tilausteos

Liput 32 € / 22 €, opiskelijat 7 €

Kausikorttikonsertti

Intendentti Milko Vesalainen haastattelee säveltäjä Kalevi Ahoa ennen konserttia Lappeenranta-salin yleisölämpiössä pe 9.2. klo 18.15 alkaen.

Konsertin kesto n. 1 tunti 45 min, sisältäen väliajan.

Teoksista ja taiteilijoista

1790-luvun lopulla Ludwig van Beethoven (1770-1827) huomasi kuulonsa heikkenevän ja alkoi pelätä lopullista kuuroutumista. Vuosisadan vaihteessa tilanne paheni edelleen: hän kuuli häiritsevää suhinaa ns. tinnitusta korvissaan. Näin ollen hän ei pian enää kyennyt kunnolla hoitamaan pianistin uraansa. Orkesteria johtaessaan hän tarvitsi apulaiskapellimestaria. Vuonna 1802 hän käytti mitä erilaisimpia kuulokojeita ja sai lääkärin määräyksestä kylpyjä Tonavan vedessä, mahapillereitä sekä manteliöljyä korvakäytäviin. Tilanne sen kuin paheni.

Heiligenstadtin kylässä Wienin laitamilla hän kirjoitti veljilleen Karlille ja Johanille kuuluisan kirjeensä, joka nykyisin tunnetaan Heiligenstadtin testamenttina. Kirjeessä Beethoven purkaa traagisesti epätoivoaan:

"Voi te, jotka ajattelette ja jopa sanotte, että olen pahantahtoinen, itsepäinen tai ihmisvihaaja, kuinka teettekään minulle vääryyttä. Ette tiedä salattua syytä, joka saa minut vaikuttamaan sellaiselta.– – Minun täytyy elää lähes yksin, kuin karkotettu; voin olla tekemisissä yhteiskunnan kanssa vain juuri sen verran kuin on tarpeellista. Aina kun lähestyn ihmisiä minut valtaa polttava kauhu, ja pelkään altistuvani sille vaaralle, että ihmiset huomaavat minun tilani. – – Sellaiset tapaukset ajoivat minut epätoivoon, ja vielä vähän enemmän niin olisin päättänyt elämäni – vain taide pidätteli minua. Tuntui mahdottomalta jättää maailma ennen kuin olisin luonut kaiken minkä tunnen olevan sisälläni. – – Näkemiin, älkääkä unohtako minua kun olen kuollut; ansaitsen tämän teiltä, sillä elämäni aikana olen ajatellut teitä ja tapoja tehdä teidät onnellisiksi."

Beethovenin kuuroudelle on useita mahdollisia selityksiä. Ruumiinavauksessa selvisi, että hänen sisäkorvansa oli laajentunut, mistä oli ajan mittaan seurannut haavaumia. Lisäksi hänen hiustensa lyijypitoisuus todettiin myöhemmin erittäin korkeaksi; lyijyä käytettiin Beethovenin aikana jopa lääkkeissä ja viinin makeuttamisessa. Lyijyn tiedetään elimistöön joutuessaan aiheuttavan ailahtelevaisuutta, äkillisiä raivokohtauksia ja jopa kuurouden. 


Pianokonsertto nro 3 op. 37 esitettiin ensimmäisen kerran 5. huhtikuuta 1803 säveltäjän toimiessa solistina. Beethoven oli kolme vuotta aiemmin saanut teoksensa valmiiksi. Samassa konsertissa kantaesitettiin myös toinen sinfonia ja oratorio Kristus Öljymäellä. Konsertto julkaistiin vuonna 1804, ja se on omistettu Preussin prinssi Louis Ferdinandille. 

Kalevi Ahon (s.1949) uusi sinfonia nro 18 saa maailmankantaesityksenä säveltäjän 75-vuotisjuhlavuonna. Sinfonia on Saimaa Sinfoniettan tilausteos ja avaa säveltäjällä uuden tyylillisen suunnan, kun säveltäjä matkaa minimalistisen tyylin pyörteisiin. Kalevi Aho on laajan ja menestyksekkään kansainvälisen säveltäjänuransa myötä yksi tunnetuimmista säveltäjistämme maailmalla. Hänen edelleen kasvava runsaslukuinen tuotantonsa on soinut lukuisten tilausten ja esitysten myötä niin Euroopassa kuin Kauko-Idässä, Kiinassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Ahon tuotanto käsittää teoksia viidestä oopperasta 18 sinfoniaan, yli 40 soitinkonserttoa lukuisille eri soittimille, teoksia laulumusiikista kamarimusiikkiin sekä sooloinstrumentteihin. Ahon teoksia levytetään säännöllisesti mm. kansainväliselle BIS-levymerkille Kalevi Aho -sarjaan. Saimaa Sinfoniettan levy Ahon soolosoitinkonsertoista (nokkahuilut, harmonikka ja tenorisaksofoni) ilmestyi juuri syksyllä saaden laajalti erinomaiset kansainväliset arvostelut.

Kalevi Aho kirjoittaa uudesta sinfoniastaan:

18. sinfonia (2023) 
 
I. Violentemente 
II. Misterioso 
III. Allegro meccanicamente 
IV. Vivacissimo 
 
"Keväällä 2022 Saimaa Sinfonietta levytti BIS-yhtiölle nokkahuilu- ja tenorisaksofonikonserttoni, ja samalle levylle äänitettiin syyskuussa 2022 myös harmonikkakonsertto Sonata concertante. Levytysten kapellimestari Erkki Lasonpalo ehdotti tuolloin, että tekisin orkesterille jonkun tilausteoksen, ja ehdotin itse heille 18. sinfoniaa.   
 
Aloitin sinfonian helmikuussa 2023, ja teos valmistui 6.6.2023. 
 
Neliosaisen sinfonian luonteeseen vaikutti suuresti painostava maailmanpoliittinen tilanne: Helmikuussa 2022 alkanut Ukrainan sota jatkui edelleen, eikä loppua ollut näkyvissä. Asevarusteluun uhrattiin kaikkialla yhä suurempia summia. Samaan aikaan poliittinen puhe Suomessa raaistui - jopa rasistinen kielenkäyttö alkoi yleistyä ja normalisoitua joidenkin poliitikkojen puheissa, ja yhteiskunnallinen kahtiajako syveni, kun eduskuntavaalien seurauksena maahamme muodostettiin sen historian oikeistolaisin hallitus. 

Tätä brutaalisuutta ilmentää sinfonian ensimmäisessä osassa (Violentemente) rumpusetti (sotilasrumpu, hi-hat ja jalkapedaalilla soitettava bassorumpu), joka hakkaa alussa samaa jumputtavaa rytmiä yhteen menoon usean minuutin ajan. Rumpusetti on tärkeässä osassa myös kolmessa muussa osassa, osin hiukan erilaisin rytmein. Hidas toinen osa (Misterioso) muodostaa brutaalille alkuosalle lempeämmän, salaperäisemmän vastakohdan. Nopeaa kolmatta osaa (Allegro meccanicamente) vallitsevat taas viisijakoisessa rytmissä mekaanisesti kerrattavat sävelkuviot, joita kutakin toistetaan lukuisia kertoja, ennen kuin ne vaihtuvat toisiksi. Osa lähenee siten hiukan minimalistista musiikkia. Finaali (Vivacissimo) on virtuoosinen ja nopea, ja siinäkin rumpusetti huippukohdissa dominoi musiikkia. Aivan lopussa tapahtuu suuri musiikillinen räjähdys, jota seuraa vielä lyhyt, häipyvä muistuma finaalin alusta.  
 
Noin 37 minuuttia kestävä teos sisältää monin kohdin sellaisia musiikillisia elementtejä, joiden kaltaisia en ole koskaan ennen säveltänyt."

Lippujen hinnat

Peruslippu: 32 €

Eläkeläiset 22 €

Opiskelijat: 7 €

Lapset alle 16v. ilmaiseksi konserttiin

Lappeenrannan kaupunginorkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Evästeet

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.