Postitorviserenadi

Postitorviserenadi

to 18.1. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa József Hárs
Solisti Béla Mori, fagotti

Ohjelma:

Väinö Raitio: Romanssi
Wolfgang Amadeus Mozart: Fagottikonsertto B-duuri KV 191
Wolfgang Amadeus Mozart: Serenadi nro 9 D-duuri KV 320 ‘Postitorvi’

Liput 32 € / 22 €, opiskelijat 7 €

Kausikorttikonsertti 

Teoksista ja taiteiljoista

Sortavalalaissyntyinen Väinö Raitio lukeutui 1900-luvun alun uudemman sävelkielen suuntauksien etuvartioon omalla ekspressionistisella tyylillään. Yhdessä Aarre Merikannon, Ernst Pingoud´n ja Uuno Klamin kanssa Raitio tutustui uusimpiin sävellysvirtauksiin Berliinissä ja Pariisissa sekä opiskellen myös Moskovassa vuosina 1916-17 aivan itsenäistymisemme alla.

Raition värikäs sävelkieli sai myönteisen vastaanoton niin sinfonisissa orkesteriteoksissa kuten Joutsenet ja Fantasia estatica, mutta oopperoissaan kuten Jeftan tytär säveltäjä kompastui kehnoihin librettoihin. Sen sijaan orkesterilaulu Puistokuja (1927) Elina Vaaran tekstiin on yksi orkesterikirjallisuutemme helmistä. Romanssi jousiorkesterille on Raition myöhäisempää uusklassista kautta vuodelta 1940.

Wolfgang Amadeus Mozartin Fagottikonsertto KV 191 on sävelletty vuonna 1774, jolloin Mozart oli 18-vuotias. Tutkijat kiistelevät sävelsikö Mozart jopa kolme vai viisi eri konserttoa sarjana fagotille, joista vain tämä yksi olisi säilynyt. Myös kiistellään, oliko konserttojen tilaaja aristokraatti amatöörifagotisti Thaddäus Freiherr von Dürnitz. 

Konsertto valmistui 4.6.1774 ja Mozart tapasi Dürnitzin vasta joulukuussa Münchenissä. Sen sijaan on oletettavaa, että kaksi huippusoittajaa Salzburgin kapellissa, Melchior Sandmayr ja Johann Heinrich Schultz olivat Mozartin innoittajia. Joka tapauksessa teos on hänen ensimmäinen puhallinkonserttonsa. Ensimmäinen osa on sonaattimuotoinen, toinen laulavan lyyrinen ja kolmas osa tanssillinen rondo. Konsertossaan Mozart hyödyntää instrumentin laulavaa linjaa, mutta tuo myös korkeiden hyppyjen mahdollisuudet bassosta tenoriin selkeästi esille.

Mozart sävelsi Serenadin nro 9 lisänimeltään Postitorvi Salzburgin Yliopiston lukuvuoden päätösjuhliin vuonna 1779. Serenadit olivat tuona aikana suuressa suosiossa niiden kevyemmän ja kepeämmän sisällöllisen ilmaisun vuoksi, kun taas sinfonioissa säveltäjät loivat ns. parhaat oivalluksensa sinfoniseen muotoajatteluun. Serenadeja ei kuitenkaan tule väheksyä, sillä ne eivät vain olleet käyttömusiikkia erilaisiin juhlallisuuksiin, vaan myös oivaltavia musiikillisesti korkeatasoisia sävellyksiä.

Postitorvi nimi tulee serenadin ilmaisusta, jossa kuvaillaan postin saapumista ja lähtemistä lähetin ilmoittaessa asiasta kaupunkilaisille ja kyläyhteisöille. Tämä oli tyypillistä 1700-luvun alkupuolella. Rakenteeltaan teos on italialaistyylinen kolmiosainen serenadi ja myötäilee näin Mozartin varhaissinfonioita.

Fagotin äänenjohtajamme Béla Mori (aiemmin Röhl) opiskeli Saksassa Detmoldin musiikkikorkeakoulussa vuodesta 2011 alkaen Tobias Pelknerin oppilaana valmistuen musiikin maisteriksi vuonna 2015. Hän soitti jo tuolloin eri orkestereissa ja otti myös erityisopintoja Baijerin valtion oopperassa kontrafagotissa Gernot Friedrichin oppilaana.

Tämän jälkeen Béla toimi Göteborgin Oopperan, Suomen Kansallisoopperan orkesterin ja eri saksalaisissa orkestereissa fagotistina mm. Wiesbadenin oopperassa, Hoferin ja Göttingerin sinfonikoissa. Hän on Schleswig-Holsteinin musiikkifestivaalin orkesterin ja Detmoldin kamariorkesterin jäsen. Fagotin äänenjohtajana Béla Mori alotti Lappeenrannan kaupunginorkesterissa tammikuussa 2023.

Kapellimestari József Hárs on asunut Suomessa vuodesta 2006 lähtien, jolloin hän aloitti käyrätorven soittajana Radion sinfoniaorkesterissa ja tammikuusta 2010 alkaen orkesterin soolokäyrätorvensoittajana. Suomen kansalaisuuden hän sai vuonna 2016. József Hárs on opiskellut orkesterinjohtoa yksityisesti Edgar Seipenbuschin oppilaana Innsbruckissa. Vuosina 2011–15 hän opiskeli Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Leif Segerstamin ja Atso Almilan opissa. Opettajina kapellimestariluokalla ovat vierailleet myös Jorma Panula, Hannu Lintu, Sakari Oramo, Mikko Franck, John Storgårds, Osmo Vänskä ja Susanna Mälkki.

Hárs on toiminut vierailevana kapellimestarina useissa ammattiorkestereissa. Hän on johtanut muun muassa Radion sinfoniaorkesteria, Helsingin kaupunginorkesteria, Tapiola Sinfonietta -kamariorkesteria, Pori Sinfoniettaa, Uusinta-kamariyhtyettä ja Oulu Sinfoniaa. Brinkhall soi -festivaalin taiteellisena johtajana József Hárs aloitti kesällä 2022.

Ensimmäiset kokemukset ammattimuusikkoudesta Hárs sai Suomen Kansallisoopperan orkesterissa vuonna 1999, minkä jälkeen hän työskenteli Innsbruckissa Tirolin sinfoniaorkesterin käyrätorven äänenjohtajana kuusi vuotta. Tämän lisäksi hän on työskennellyt freelancemuusikkona mm. Schleswig Holsteinin festivaaliorkesterissa, Ensemble Modernissa, Suomalaisessa Kamariorkesterissa, Avanti! Kamariorkesterissa ja Oslon Filharmonisessa orkesterissa.


Lippujen hinnat

Peruslippu 32 €

Eläkeläiset 22 €

Opiskelijat 7 €

Lappeenrannan kaupunginorkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Evästeet

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.