Etusivu OrkesteriHistoria
Kuvituskuva. Orkesteri. Kuva: Maarit Kytöharju.

Kaupunginorkesterin historiaa

Etelä-Karjalan ainoan sinfoniaorkesterin juuret ulottuvat 110 vuoden taakse. Lappeenrannan Musiikinystäväin yhdistys perustettiin 1909, ja se kokosi hetimmiten orkesterin, jonka toiminta oli sangen vireää I maailman-sotaan saakka.

Uusi nousu alkoi vasta seuraavien sotien jälkeen 1940-luvun lopulla. Silloin kapellimestareina olivat mm. Martti Similä ja Jouko Tolonen. Mauri Hannikaisen kaudella orkesterista tuli täyskunnallinen ammattiorkesteri 1980.

Aluksi se oli jousikamariorkesteri, mutta 1980 luvun lopussa, Ari Rasilaisen ollessa kapellimestarina, se sai myös päätoimisia puhallinvakansseja.

Rasilaisen jälkeen taiteellisina johtajina ovat olleet Ari Angervo, Pertti Pekkanen, Hannu Norjanen, Jan Söderblom, Tibor Bogányi ja keväästä 2016 Vytautas Lukočius.

Nykyään orkesteri on 21 muusikon vireä ja taiteellista nousukauttaan voimakkaasti elävä "minisinfonietta", joka esiintyy paljon myös Lappeenrannan ympäristökunnissa.

Ohjelmiston peruspilarina on wieniläisklassinen musiikki, mutta mikään aikakausi tai tyylisuunta ei ole orkesterille vieras. On soitettu rokkia, jazzia, lastenmusiikkia, operettia, säveliä satojen vuosien takaa, oman aikamme uusinta uutta ja oopperaa - viimemainittua etenkin Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen finaalissa.

Lähivuosien merkittävin tavoite on kasvaminen Saimaa Sinfoniettaksi, 34-päiseksi oikeaksi wieniläisklassiseksi soittajistoksi, joka olisi omavaraisesti kykenevä nykyistä huomattavasti laajempaan ohjemistoon.