Etusivu Saimaa Sinfonietta tanssii yli Saimaan tulevassa konsertissaan
Ajankohtaista
12.11.2021 12.00

Saimaa Sinfonietta tanssii yli Saimaan tulevassa konsertissaan

Saimaa Sinfonietta tanssii yli Saimaan, kun keskiviikkona Lappeenranta-salissa saa maailman kantaesityksen säveltäjä Eero Hämeenniemen uusi teos Klarinettiseikkailu. Hämeenniemen teoksen solistina esiintyvät tanssija Auri Ahola ja klarinettitaiteilija Lauri Sallinen. Konsertin johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo. Konsertti esitetään torstaina Mikkelin Mikaeli-salissa, josta Yleisradio radioi konsertin suorana Yle Radio 1 -kanavalla.

Kantaesityksessä seikkailunhalu johtaa muusikon tanssimaan

Eero Hämeenniemi (s. 1951) kuuluu sukupolvensa merkittävimpiin, kansainvälisesti tunnettuihin säveltäjiimme. Hämeenniemi opiskeli Paavo Heinisen oppilaana Sibelius-Akatemiassa ja jatkoi opintojaan  Puolassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Vuonna 1977 Hämeenniemi oli yksi Korvat auki -yhdistyksen perustajajäsenistä, mutta etääntyi vähitellen sen arvomaailmasta omintakeiseen suuntaan. Intiaan matkustamisestaan lähtien kiinnostuksen kohteina ovat olleet Etelä-Intian karnaattinen musiikki sekä improvisaatio ja jazz, joiden vaikutteet ovat suodattuneet Hämeennimen sävelkieleen persoonallisesti.

Hämeenniemen musiikkia on soitettu neljällä mantereella ja lähes tulkoon kaikissa Euroopan maissa. Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat olleet Hampurin Ensemble Resonanz, Australian Chamber Orchestra, Helsingin kaupunginorkesteri sekä Radion sinfoniaorkesteri.

Hämeenniemi on aina ollut kiinnostunut tanssista ja liikkeestä, mistä mainittakoon kaksi kokoillan balettia Loviisa (1986) ja Leonardo (1992).

Eero Hämeenniemi kirjoittaa uudesta klarinettikonsertostaan:

”Klarinettiseikkailu on kaksoiskonsertto klarinetistille, tanssijalle ja kamariorkesterille. Seikkailunhalu johtaa muusikon tanssimaan, ja tanssijakin ottaa klarinetin käteensä. Tässä konsertossa solistit eivät seiso kapellimestarin ja konserttimestarin välissä, vaan he ottavat koko tilan haltuunsa; lähestyvät toisiaan ja erkaantuvat. Molempien solistien osuudet ovat vuoroin virtuoosisia, vuoroin pelkistettyjä. Konsertossa on neljä osaa, mutta kolmas ja neljäs osa soitetaan ilman taukoa niin, että neljäs osa, ”Kansanlaulu maasta jota ei löydy kartalta”, tunkeutuu keskelle kolmatta osaa, kunnes energinen kolmas osa palaa ja johtaa kappaleen hurjaan huipennukseen. ”

Ahola AuriKuvaMirkaKleemola (1).jpg

Tanssija yhdistää nykytanssiin teemoja saamelaiskulttuurista

Auri Ahola on tehnyt laajan uran tanssitaiteilijana klassisesta baletista nykytanssiin ja poikkitaiteellisiin teoksiin. Uransa aikana Ahola on esiintynyt useissa kymmenissä teoksissa Suomessa ja ulkomailla. Ahola valmistui tanssijaksi Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta vuonna 2004. Samana vuonna hän aloitti tanssijan uransa Kansallisbaletissa, jossa työskenteli vuoteen 2014. Sittemmin Ahola on esiintynyt freelance-tanssijana muun muassa Helsinki Dance Companyssa ja Compañía Kaari & Roni Martinissa-

Ahola asuu ja työskentelee Inarissa. Omia teoksiaan hän toteuttaa Lapissa ja Saamenmaalla teatteritilojen ulkopuolella yhdistäen nykytanssiin teemoja ja elementtejä saamelaiskulttuurista. Jotteeh (2017) esitettiin Inarin pakkastalvessa taivasalla ja Viehâ (2022) saa ensi-iltansa Rovaniemen taidemuseossa. Ahola on koreografioinut myös useita kamarimusiikkiteoksia, muun muassa Étude 3 -dueton Helsingin kaupunginorkesterin konserttisarjaan vuonna 2020.

Valovoimainen klarinetisti on uuden musiikin tulkki

Lauri Sallinen tunnetaan omaäänisenä klarinetistina ja valovoimaisena esiintyjänä niin perinteisen klassisen kuin uudenkin musiikin saralla. Kamarimuusikkona hän on yksi Suomen kysytyimmistä klarinetisteista, jota kuullaan säännöllisesti musiikkifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.

Sallinen on aktiivinen uuden musiikin tulkki, ja olennainen osa hänen muusikkopersoonaansa on läheinen yhteistyö monien nykysäveltäjien kanssa. Orkesterisolistina Sallinen on esiintynyt muun massa Avanti! kamariorkesterin, Lapin kamariorkesterin, Ylioppilaskunnan Soittajien ja Sibelius-Akatemian Sinfoniaorkesterin kanssa. Klassisen konserttorepertuaarin lisäksi Sallinen on kantaesittänyt Mikko Nisulan ja Markku Klamin klarinettikonsertot sekä soittanut Helen Grimen, Enno Poppen ja Benjamin Brittenin konserttojen Suomen ensiesitykset.

LauriSallinenKuvaKatriNaukkarinen.jpg

Sallinen on taiteilijana erityisesti kiinnostunut musiikin yhdistämisestä liikekieleen. Tästä toistaiseksi pisimmälle viety esimerkki on Helsingin Juhlaviikoilla vuonna 2017 ensi-iltansa saanut kokoillan sooloesitys Solitude, jossa sooloklarinettikonsertti ja muusikon liikekieli kasvoivat nykytanssiesitykseksi koreografian sekä video- ja äänisuunnittelun kautta.

Sallinen aloitti klarinetinsoiton Kuhmossa tärkeimpänä alkutaipaleen opettajanaan Arrigo Christian Blom. Hän jatkoi solistisia opintoja Sibelius-Akatemiassa ja Manhattan School of Music -musiikkikorkeakoulussa valmistuen musiikin maisteriksi vuonna 2009.

 

Konsertissa kuullaan myös Raitiota, Adèsia ja Ravelia

Konsertin muina teoksina kuullaan Väinö Raition pastoraalinen fresko Idylli (1938), Thomas Adèsin Three studies from Couperin ja Maurice Ravelin Le Tombeau de Couperin (1917), Couperinin hauta.

Thomas Adèsin musiikissa yhdistyy rinnakkain julmuus ja hellyys, valo ja pimeys sekä ironia ja vakavuus. Kolme tutkielmaa Couperinin musiikista valmistui Baselin kamariorkesterille vuonna 2006. Teos heijastelee ranskalaisen säveltäjän Francois Couperinin (1668–1733) musiikin tyyliä minimalistis-barokkihenkisesti ikään kuin etäisellä radiolaitteella otettaisiin yhteyttä menneeseen Couperinin aikakauteen.

Vuonna 1917 puolestaan Maurice Ravel sävelsi barokkihenkisen kuusiosaisen pianosarjansa Le tombeau de Couperin (Couperinin hauta), jonka hän omisti sodassa kuolleiden ystäviensä muistolle, yhden osan kullekin. Sävellyksen osat taasen viittaavat Francois Couperinin aikaiseen tanssisarjaperinteeseen. 

Saimaa Sinfonietta - Klarinettiseikkailu

Yhteistyössä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa

ke 17.11. Lappeenranta-sali klo 19
to 18.11. Martti Talvela -sali, Mikkeli klo 19

Johtaa: Erkki Lasonpalo
Solistit: Lauri Sallinen, klarinetti ja Auri Ahola, tanssi

Väinö Raitio: Idylli
Eero Hämeenniemi: Klarinettiseikkailu, kantaesitys
Thomas Adès: Three studies from Couperin
Maurice Ravel: Tombeau de Couperin

Liput: 30 € 21 €

Konsertin kesto noin 2 tuntia, sisältäen väliajan.

Lämpimästi tervetuloa konserttiin!

Lisätiedot:

Intendentti Milko Vesalainen – Lappeenrannan kaupunginorkesteri

040 547 8706, milko.vesalainen@lappeenranta.fi

Orkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.