Etusivu Saimaa Sinfonietta viihteellä – ikivihreitä hittejä ja elokuvasäveliä ensi viikon konsertissa
Ajankohtaista
18.11.2021 18.10

Saimaa Sinfonietta viihteellä – ikivihreitä hittejä ja elokuvasäveliä ensi viikon konsertissa

Saimaa Sinfonietta viihteellä -konsertin ohjelmassa kuullaan lauluja rakkaudesta ja ikävästä sekä ensiesityksenä uusi orkesteriversio viihdesinfoniasta vuosikymmenten takaa. Lappeenrannassa ja Mikkelissä konsertoivaa orkesteria johtaa Vytautas Lukočius ja solisteina laulavat suomalaiset tähtilaulajat sopraano Marjukka Tepponen ja baritoni Aarne Pelkonen. Ohjelmassa on ikivihreitä hittejä ja elokuvasäveliä viihdemaailman huipulta.

Palkitut solistit ovat tuttuja oopperalavoilta ja laulukilpailuista

Marjukka Tepponen on laulukilpailuissa menestynyt suomalainen sopraano, joka voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun vuonna 2008 ja Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen naisten sarjan 2010. Tepponen valmistui 2007 Jyväskylän ammattikorkeakoulun muusikkolinjalta pääaineena laulu, ja opiskeli laulua sittemmin Sibelius-Akatemiassa suorittaen lauludiplomin 2011.

Tepponen Marjukka kuvaVillePaasimaa (1).jpg

Vuonna 2010 Tepponen esiintyi Kansallisoopperassa Don Giovanni -oopperan Zerlinan roolissa ja Savonlinnan oopperajuhlilla Carmenissa mustalaistyttö Frasquitana. Hän on myöhemminkin laulanut samoilla areenoilla. Ulkomaan debyyttinsä Tepponen teki Itävallassa syyskuussa 2010 Grazin oopperassa laulamalla Mimín roolin Puccinin oopperassa La bohème. Hän on vieraillut ja konsertoinut Itävallan lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Baritoni Aarne Pelkonen on nuoren polven kysytyimpiä oopperalaulajia Suomessa. Hänet muistetaan muun muassa vuoden 2013 Lappeenrannan laulukilpailujen ja vuoden 2015 kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun voittajana. Laulua Pelkonen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa, Berliinissä sekä useilla mestarikursseilla, opettajinaan esimerkiksi Marjut Hannula, Thomas Quasthoff ja Thomas Hampson.

Vuonna 2019 Pelkonen debytoi Suomen Kansallisoopperan solistina laulaen pääroolin Jaakko Kuusiston oopperassa Jää, jossa myös Tepponen esiintyy. Pelkonen on vieraillut oopperataloissa ja konserttilaulajana kotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa. Vuosina 2015–2017 hän kuului Oldenburgin valtionoopperan solistikuntaan Saksassa.

Suomalainen sinfonia uutena orkesteriversiona

Konsertin päättävänä numerona kuullaan säveltäjä Kari Rydmanin (s.1936) Modernien maailmojen sinfonia (1968), jonka uuden version on Saimaa Sinfoniettalle sovittanut Vytautas Lukočius. Rydman kirjoittaa teoksestaan:

”Ruotsin radion tilaus, Symphony of the Modern Worlds op.34 (1968), Modernien maailmojen sinfonia, antoi minulle mahdollisuuden käyttää suurta ja monenlaista soittajistoa, ja niinpä lähdin suin päin irrottelemaan niin maailman kuin musiikkiestetiikankin sekavissa melskeissä. Liikenteen ja maailman eri radiokanavista tulevat äänet sekaantuivat pessimistiseen tunnelmaan niin musiikin muutoksien kuin maailman politikankin tapahtumien hyökyessä ja murskatessa sovinnaisen entisen maailman.

Olin alkanut käyttää historiallisia tyylejä sekaisin modernin kanssa, mikä raivostutti sovinnaisia piirejä, mutta vielä hurjemmin ne hermostuivat genrerajan rikkomisesta. Ehkä ne vielä olisivat sietäneet kappaleen pääteeman, sievän pehmojazzin, mutta kun se alkoi jauhautua palasiksi ja uhkaavan kiinalaisen Mao-hymnin soitua, perinteiseen orkesteriin hiipi härski sähkökitaran ääni! Sen jälkeen helvetin voimat pääsivätkin irti, ja kiinalaishymnikin repesi hajalle.

Voi olla, että kappaleen pienemmälle orkesterille tehdyssä versiossa kauhea sähkökitara on korvattu muilla soittimilla, mutta ei se enää myöskään säikyttäisi ketään, ei siten kuin 1960-luvulla.

Ruotsissa tämä ironinen ja häpeämätön ”Symphony” oli otettu vastaan melko innostuneesti, ja jouduin kokemaan melkoisen ”popparikohtelunkin”, mutta Suomen esityksessä paheksunta oli suurta. Nyt 50 vuotta myöhemmin voi vain ihmetellen muistaa kuinka erilainen esteettinen ilmasto 1960-luvulla olikaan.”

aarne pelkonen verkkosivuille.jpg

Säveltäjä kaataa taiteen ja viihteen välisiä raja-aitoja

Kari-Walter Rydman on suomalainen säveltäjä, musiikinopettaja ja kirjoittaja. Hän asuu ja toimii Valkeakoskella.

Säveltäjänä Rydman on itseoppinut. Konserttimusiikissaan hän on yhdistellyt erilaisia aineksia avantgardesta uustonaalisuuteen. Suurelle yleisölle Rydman on tuttu etenkin lauluistaan, joissa hän on pyrkinyt kaatamaan taiteen ja viihteen välisiä raja-aitoja kuten suorastaan vuosikymmenten kestohitiksi tullut laulu Niin kaunis on maa, niin korkea on taivas.

Rydman on kirjoittanut orkesteri- ja kamarimusiikkia, pienoisoopperan Slottsmordet, tanssinäytelmät Väki ilman valtaa ja Salka Valka, kuorosävellyksiä, laulusarjoja, liturgista kirkkomusiikkia sekä elokuva- ja teatterimusiikkia.

Yhtä suosituimmista lauluistaan, Elämä on kaunis, Rydman on luonnehtinut seuraavasti:

”Runo joka Larin-Kyöstiltä jäi kirjoittamatta, laulu jota Merikanto ei tehnyt eikä Tapsa Rautavaara laulanut; niinpä minun piti se tehdä vuonna -65. Pitkään minä vähän häpesin tätä rallia, olenhan sentään sinfoniantekijä.”

Kari Rydman sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1997. Vuonna 1977 Rydman ja Martti Pokela saivat Jussi-patsaat Heikki Partasen elokuvaan Antti Puuhaara säveltämästään musiikista. Professorin arvonimen hän sai vuonna 2009.

Lappeenrantalaisyleisölle tuttu kapellimestari

Kapellimestari Vytautas Lukočius on toiminut Lappeenrannan kaupunginorkesterin päävierailijana keväästä 2020 alkaen. Lukočius toimi orkesterin taiteellisena johtajana vuosina 2016–2019 ja hänen musiikillinen näkemyksensä toi orkesterille uudenlaisen suosion erityisesti poikkitaiteellisten, klassisen uudemman musiikin ja viihdemusiikin saralla. Syksyllä 2019 hänelle myönnettiin Saimaa ilmiö -tunnustus Savonlinnassa Saimaan alueen musiikin ja kulttuurin näkymisen esille tuomisesta.

Lukočius valmistui Liettuan musiikkiakatemiasta sekä solistipianistiksi että musiikin maisteriksi orkesterinjohdosta. Vuosina 1999–2002 Lukočius opiskeli orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Leif Segerstamin, Jorma Panulan ja Atso Almilan oppilaana. Hän valmistui musiikin lisensiaatiksi Liettuan musiikkiakatemiasta vuonna 2003.

Saimaa Sinfonietta viihteellä

Yhteistyössä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa
to 25.11. Lappeenranta-sali klo 19
pe 26.11. Martti Talvela-sali klo 19
Johtaa: Vytautas Lukočius
Solisteina Marjukka Tepponen ja Aarne Pelkonen

Musikaalien ja elokuvien säveliä isolla orkesterilla mm.

Musikaalien ja elokuvien säveliä isolla orkesterilla mm.
Paul ja Linda McCartney: Live and let die, Henry Mancini: Aamianen Tiffanylla, 
Nino Rota: Kummisetä
Kari Rydman: Modernien maailmojen sinfonia (1968) sov. Vytautas Lukocius

Liput: 30 € / 21 €

Konsertin kesto noin 2 tuntia sisältäen väliajan.

Lisätiedot:

Milko Vesalainen
intendentti
Lappeenrannan kaupunginorkesteri
040 547 8706
milko.vesalainen@lappeenranta.fi

Orkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.