Etusivu Lappeenrannan kaupunginorkesteri konsertoi Viipurissa ystävyyskaupunkimerkeissä
Ajankohtaista
20.8.2019 9:00

Lappeenrannan kaupunginorkesteri konsertoi Viipurissa ystävyyskaupunkimerkeissä

Lappeenrannan kaupunginorkesteri konsertoi perjantaina 23.8.2019 klo 15 Dom Kultura-salissa Viipurissa Ystävyyskaupunki -konsertin merkeissä. Orkesteria johtaa taiteellinen johtaja kapellimestari Vytautas Lukočius ja solistina laulaa sopraano Angelika Klas. Konsertin ohjelmassa kuullaan Sibeliusta, Piazzollaa, Merikantoa ja slaavilais-itämaista tunnelmaa.

Konsertin ohjelma kunnioittaa kaupungin 370-vuotisjuhlavuotta sekä orkesterin 110-vuotisjuhlavuotta. Kapellimestarina toimii Vytautas Lukočius  ja solistina sopraano Angelika Klas. Konsertti muistuttaa meitä Lappeenrannan ja Viipurin vuosisataisesta yhteydestä niin musiikin kuin muun toiminnan saralla. Konserttiohjelmassa on klassisia lauluja ja argentiinalaisia sävelmiä, joissa on muistumia slaavilaisista ja suomalaisista romanssinomaisista hetkistä kesäisissä puistoissa, kaduilla ja luonnossa.

Sävelet kytkevät menneen ja tämän päivän Viipurin ja Lappeenrannan yhteen. Säveltäjistä Sibelius, Kuula ja Merikanto vierailivat usein Viipurissa musisoiden ja nauttien Viipurin ilmapiiristä. Piazzollan sävelet puolestaan antavat vahvoja tunne-elämyksiä aikakaudesta riippumatta.

Klas Angelika250x267.jpg
Angelika Klas tunnetaan yhtenä Suomen karismaattisimmista ja valloittavimmista laulajasolisteista. Hän on esiintynyt laajalti niin Suomessa kuin ulkomaillakin Savonlinnan Oopperajuhlilta Helsingin juhlaviikoille sekä useissa ooppera- ja operettiproduktioissa niin koti- kuin ulkomaisissakin oopperataloissa.

Angelika Klas aloitti lauluopinnot Turussa Turun konservatoriossa ja opiskeli myöhemmin Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui vuonna 2002. Lisäksi Klas on opiskellut Tanskan kuninkaallisessa konservatoriossa. Angelika Klas on poikkeuksellisen monipuolinen taiteilija, jonka ohjelmisto ulottuu ooppera- ja kamarimusiikista musikaali- ja näyttämömusiikkiin. Hänet tunnetaan erityisesti Astor Piazzollan ja argentiinalaisen tangon taiturillisena tulkkina.

Vytautas Lukočius on valmistunut sekä Vilnan konservatoriosta pianistina ja kapellimestarina että Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalta, jossa hänen opettajanaan on ollut mm. akateemikko Jorma Panula. Hän on opiskellut myös Moskovan Tshaikovski-konservatoriossa. Vuonna 2006 Lukocius voitti 3. kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun. Lukočius on johtanut lähes kaikkia suomalaisia ammattiorkestereita sekä toiminut Liettuan valtiollisen sinfoniaorkesterin ja Klaijpeidan -teatterin kapellimestarina.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana hän aloitti vuonna 2016 ja vuodesta 2020 hän siirtyy orkesterin päävierailijaksi.

LKO_2018_768x222.jpg

Lappeenrannan kaupunginorkesterin juuret ulottuvat 110 vuoden taakse. Lappeenrannan Musiikinystäväin yhdistys perustettiin 1909 ja se kokosi hetimmiten orkesterin. Uusi nousu alkoi 1940-luvun lopulla. Silloin kapellimestareina olivat mm. Martti Similä ja Jouko Tolonen. Mauri Hannikaisen kaudella orkesterista tuli täyskunnallinen ammattiorkesteri vuonna 1980. Orkesteri konsertoi vuosittain lähes 70 eri konsertilla ja se on tullut valtakunnallisesti tunnetuksi Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen finaaliorkesterina. Orkesteri laajenee yhteistyössä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa Saimaa Sinfoniettaksi. Lappeenrannan kaupunginorkesteri on esiintynyt useita kertoja Pietarissa ja eri festivaaleilla mm. Unkarissa, Liettuassa, Saksassa ja Virossa.

Lisätietoja:
Milko Vesalainen, intendentti