Etusivu Kohti klassismia-konsertti jatkaa kaupunginorkesterin virtuaalista kevättä
Ajankohtaista
26.2.2021 14.35

Kohti klassismia-konsertti jatkaa kaupunginorkesterin virtuaalista kevättä

Lappeenrannan kaupunginorkesteri julkaisee kevään kolmannen konserttinsa. Erkki Lasonpalon johtaman konsertin erikoisuutena soi cembalo. Barokista klassismiin kurottavassa konsertissa kuullaan runollisen hersyvää italialaista, keveä sinfonia sekä barokin mestaria.

kohti klassismia 442x332.jpgKohti klassismia -konsertti tuo kuultavaksemme barokin ajan mestarin Antonio Vivaldin concerto grosso -muotoisen teoksen. Concerto grossossa on yleisesti muutamia soitinsolisteja ja heitä säestävä soitinyhtye tai orkesteri, jossa soolo-osuudet ja tuttiorkesteri vaihtelevat.

Saksalainen Georg Friedrich Händel, italialaiset Antonio Vivaldi, Arcangelo Corellija Antonius Stradella olivat aikakauden säveltäjistä juuri concerto grosson suosijoita.

– Vivaldi eleli Venetsiassa maineikkaaksi nousseen La Pietá -nimisen orpojen tyttöjen koulun viulunsoiton opettajana. Hän teki laajoja konserttimatkoja eri puolille Italiaa ja Saksaa, jolloin hänen musiikkinsa levisi matkojen mukana, Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen kertoo.

Konsertissa kuultava teos: Concerto grosso, L´Estro armonico (suom. Harmoninen innoitus), on itseasiassa 12 konserton kokoelmasta vuodelta 1711.

Joseph Haydn tunnettiin ystävällisenä, huolettomana ja huumorintajuisena luonteena.

– Se heijastuu myös hänen musiikkiinsa, joka on viihdyttävää, kevyttä ja tehty pilke silmäkulmassa, sisältäen usein yllätyksiä.

Esterházyn hovissa vaikuttaneen Joseph Haydnin Sinfonia nro 24 (vuodelta 1768) on herkkäpiirtoinen keveä musiikillinen varhaiskauden sinfonia, jossa instrumentaalinen kuulaus ja soolot ottavat mittaa toisistaan. Toisen osan huilusoolo on pastoraalinen maisemakuva.

Italialainen Domenico Cimarosa puolestaan oli oopperasäveltäjä, joka vaikutti pääasiassa Napolissa.

Venäjän keisarinna Katariina II kutsui Cimarosan maineensa vuoksi hovisäveltäjäkseen Pietariin, mutta Domenico ei pitänyt kylmästä ilman alasta, vaan häipyi parin vuoden sinnittelyn jälkeen Wieniin keisari Leopold II hovisäveltäjäksi ja kapellimestariksi.

Täälläkään säveltäjä ei kauaa viihtynyt, vaan palasi keisarin kuoleman jälkeen kotimaahansa ja asettui Napoliin. Palattuaan hän alkoi kiihkomielisesti politikoida puolustaen ranskalaisten tukemaa Napolin tasavaltaa ja kun ranskalaiset oli ajettu pois kotimaasta Cimarosalle vaadittiin kuolemantuomiota. Se kuitenkin muutettiin maastakarkoitukseksi ja elämänsä viime vuodet hän eli Venetsiassa. 

– Konsertto kahdelle huilulle ja orkesterille (1793) on runollisen hersyvää Cimarosaa, joka piirtää oivasti aurinkoisella paletillaan niin Napolin maisemat ja meren aavat kuin ajan ja paikan hengen kuuluville.

Konsertti on katsottavissa Lappeenrannan kaupungin Youtube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=gk1c2nWiL9c

Lappeenrannan kaupunginorkesteri
Kohti klassismia
videointi 11.2.2021 Lappeenranta-Sali
Johtaa Erkki Lasonpalo
Mukana Matias Häkkinen, cembalo

Antonio Vivaldi  (1678-1741): Concerto grosso op. 3 nro 11 ’L’Estro armonico’
d-molli kahdelle viululle ja sellolle RV 565

Viulut: Elias Lassfolk ja Terhi Pylkkänen, sello: Eeva-Maria Pykäläinen

(kesto n. 9 min)

Joseph Haydn (1732-1809): Sinfonia nro 24 D-duuri

Allegro
Adagio
Menuetto. Trio
Finale. Allegro

 (kesto n. 21 min)

 

Domenico Cimarosa (1749-1801): Konsertto kahdelle huilulle ja kamariorkesterille
Huilut: Tiina Heinonen ja Marianne Järvinen

Allegro
Largo
Rondo. Allegretto ma non tanto

 (kesto n. 18 min)

Lisätiedot
Milko Vesalainen
intendentti
040 547 8706
milko.vesalainen@lappeenranta.fi

Orkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.