Etusivu Kanavia ja kaupunkeja -konsertti yhdistää kuulijat Euroopasta Pietariin
Ajankohtaista
2.11.2021 10.30

Kanavia ja kaupunkeja -konsertti yhdistää kuulijat Euroopasta Pietariin

Lappeenrannan kaupunginorkesterin torstain konsertti kantaa nimeä Kanavia ja kaupunkeja. Konserttia tähdittää johtaja-solisti Henri Sigfridsson ja se yhdistää unelmoivien musiikkimaisemien kautta kuulijan Euroopasta Pietariin, jonne sijoittuu konsertin suomalainen orkesteriteos.

Kapellimestarina ja solistina pianotaiteilija Henri Sigfridsson

henri_sigfridsson_6,_photo_Marco_Borggreve.jpg

Pianisti Henri Sigfridsson on esiintynyt Keski-Euroopan ja Aasian tärkeimmillä konserttilavoilla Wienin Musikvereinista Tokion Bunka Kaikaniin. Hän on soittanut muun muassa Zürichin Tonhalle-orkesterin, Pietarin filharmonikoiden sekä useiden merkittävien saksalaisorkesterien solistina. Hänen kanssaan esiintyneistä kapellimestareista mainittakoon Vladimir Ashkenazy, Dennis Russell Davies ja Jukka-Pekka Saraste.

Ahkerana ja toivottuna kamarimusiikkipartnerina tunnettu Sigfridsson on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi viulisti ja kapellimestari Gidon Kremerin, viulisti Patricia Kopachinskayan ja sellisti Misha Maiskyn kanssa.

Sigfridsson toimii pianonsoiton professorina Folkwang-yliopistossa Essenissä, Saksassa. Hän on aiemmin ollut vierailevana professorina myös Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa sekä Grazin taideyliopistossa Itävallassa. Sigfridsson on myös toiminut Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Henri Sigfridssonin merkittävin kilpailumenestys on ensimmäinen palkinto joulukuussa 2005 pidetyssä Bonnin Beethoven-kilpailussa, jossa hän sai myös yleisöpalkinnon ja palkinnon parhaasta kamarimusiikkiesityksestä

Sigfridssonin solistinumerona konsertissa kuullaan W.A. Mozartin Pianokonsertto nro 14 KV 449. Pianokonsertto valmistui 9. helmikuuta vuonna 1784. Samana vuonna Mozart oli säveltänyt useita konserttoja peräjälkeen sekä hankkinut itselleen kotieläimen, kottaraisen.

New Holland -teos heijastaa paikan historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta

Konsertin suomalaisena orkesterinumerona kuullaan säveltäjä Maija Hynnisen teos New Holland.

Säveltäjä kertoo teoksestaan:

”Vieraillessani New Hollandissa, Pietarissa, kanavien ympäröimässä punatiilisten rakennusten kolmiossa tunsin eri historian aikakausien läsnäolon. Tämän upean paikan menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus toimivat inspiraationa teokseni eri osiin.

Nykyään raunioina oleva New Holland oli aikoinaan vilkas laivastotukikohta. Paikassa toimi myös yksi Venäjän ensimmäisistä radioasemista. Olen yrittänyt vangita New Hollandin historiaa teokseni äänimaisemaan. Sukellusvene, morsekoodi ja analogiset radioäänet antoivat inspiraatiota työni rytmisille kuvioille, eleille, harmonialle ja soinnille.

Teoksen yleistä luonnetta hallitsee nykyhetken ilmapiiri – täysin peitettyjen ikkunoiden hiljaisuus, joka pitää tilat piilossa. Eteisten ja ikkunoiden kaarien muodot muuttuvat liukuviksi harmonioiksi, auringonvalo seinillä välkkyy kauniin sointuisana.

New Hollandin tulevaisuuden hohto heijastuu urbaanin jazzin innoittamana lyhyessä ja nopeasti liikkuvassa osassa kappaleen keskellä. Tämän jakson loppupuolella tulevaisuuden illuusio haihtuu hitaasti. Nykyisen New Hollandin värikkäät paperilyhdyt heiluvat hitaasti tuulessa.”

New Hollandin kantaesitys tapahtui eNsemble-yhtyeen konsertissa Fedor Lednevin johdolla Eremitaashin teatterissa Pietarissa joulukuussa 2013.

Suuren yleisön toivesuosikki Ranskasta on omistettu prinsessan muistolle

Ranskalaisen säveltäjän Maurice Ravelin Pavane pour une infante defunte kuuluu suuren yleisön suuriin toivottuihin teoksiin. Pavane on alun perin kahdelle pianolle sävelletty teos, vuodelta 1899. Teos on omistettu erään kuolleen prinsessan muistolle. Ravel orkestroi tämänkin teoksen ja niin teoksesta on tullut yksi Ravelin tunnetuimmista ja rakastetuimmista.

Konsertin päättää Beethovenin valoisa 2.sinfonia

Ludwig van Beethovenin 2.sinfonia D-duuri op. 36 on valoisa, säveltäjän elämän kuuroutumisen aiheuttamista synkistä pilvistä huolimatta. Beethoven omisti sinfonian ruhtinas Lichtnowskylle ja johti itse sen ensiesityksen huhtikuussa vuonna 1803. Sinfoniassa oli aikalaismuusikoille pitkään teknisesti sangen vaikeita lähes ylitsepääsemättömiä kiemuroita, mikä ei lisännyt teoksen suosiota.

Kanavia ja kaupunkeja -konsertti

to 4.11. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaja-solisti: Henri Sigfridsson, piano

Maija Hynninen (1977–): New Holland (2013)
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Pianokonsertto nro 14 Es-duuri KV 449 (1784)
Maurice Ravel (1875–1937): Pavane pour une infante defunte (1899)
Ludwig van Beethoven (1770–1827): Sinfonia nro 2 D-duuri op.36 (1803)

Liput: 30 € / 21 € Osta liput tästä
Konsertin kesto noin 2 tuntia, sis. väliajan.

Lämpimästi tervetuloa konserttiin!

Lisätiedot:

Milko Vesalainen
Intendentti – Lappeenrannan kaupunginorkesteri
040 547 8706
milko.vesalainen(at)lappeenranta.fi

Orkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.