Etusivu Itämaisten unelmien matkassa maailman ympäri Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertissa
Ajankohtaista
4.10.2021 16.04

Itämaisten unelmien matkassa maailman ympäri Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertissa

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Itämaisia unelmia -konsertti tarjoaa väriloistoa ja kuohuvia tunteita torstaina Lappeenranta-salissa. Konsertin ohjelmassa kuullaan Antonín Dvorákin Tšekkiläinen sarja op. 39, Camille Saint-Saënsin Havanaise viululle ja orkesterille. Konsertti huipentuu Johannes Brahmsin teokseen Sinfonia nro 2 D-duuri.

Orkesteria johtaa Erkki Lasonpalo ja solistina soittaa nuori viulistilahjakkuus Lilja Haatainen, joka tahtoo tuoda musiikillaan paljon iloa. Hän soittaa konsertissa Camille Saint-Saënsin teoksessa Havanaise viululle ja orkesterille.

Näin Lilja kertoo musiikkiharrastuksestaan:

”Olen 10-vuotias viulisti. Asun Kempeleessä. Aloitin viulunsoiton 3-vuotiaana Suzuki-menetelmällä ja innostuin sen kautta viulusta. Viulunsoittomatkani jatkui Suzuki-koulusta 6-vuotiaana Oulun konservatoriolle. Opettajani siellä on Mervi Kyrki. 8-vuotiaana minut hyväksyttiin viuluakatemiaan, joka on erikoiskoulutus lahjakkaille soittajille. Tällä hetkellä minua opettavat säännöllisesti Janne Malmivaara ja Mervi Kyrki ja viuluakatemiassa Janne Malmivaara ja Elina Vähälä. Kaikilta opettajilta olen saanut ison tuen ja oppinut heiltä paljon. 

Minulla on paljon unelmia ja kaksi niistä on jo toteutunut, kun soitin keväällä 2021 RSO:n Nuoret solistit -konsertin solistina sekä vuonna 2019 Oulu Sinfonian Nuoret solistit -konsertin solistina. 

Vapaa-ajalla viulunsoiton lisäksi tykkään piirtää, lukea (varsinkin Aku Ankkoja), tanssia ja viettää aikaa kavereiden kanssa. Olen tällä hetkellä koulussa neljännellä luokalla, ja lempiaineitani siellä on musiikki ja kuvataide.

Toivon, että tuon musiikillani ihmisille paljon iloa!”

Haatainen_Lilja1.jpg

Talonpoikaistausta kuuluu säveltäjän musiikissa

Antonín Dvořák (1841–1904) syntyi Nelahozevesin kylässä Böömissä lähellä Prahaa, vähävaraisen majatalonomistajan poikana. Talonpoikaistaustaisuus kuuluu hänen musiikissaan voimakkaasti kansanmusiikin ja vuolaan melodisuuden muodossa. Hän vietti suurimman osan elämästään Prahassa. Ensimmäisen sinfoniansa hän kirjoitti 24-vuotiaana.

Tšekkiläisen sarjansa op. 39 Dvořák sävelsi vuonna 1879. Tuolloin Euroopassa kustantajat etsivät Franz Lisztin Unkarilaisten rapsodioiden ja Johannes Brahmsin Unkarilaisten tanssien kaltaista musiikkia uusilta nimiltä, koska kansallinen musiikki oli arvossaan. Brahms esitteli Dvořákin kustantajalleen Fritz Simrockille, joka innostui Dvořákin Slaavilaisista tansseista. Kustantaja maksoi säveltäjälle kuitenkin vain murto-osan korvauksista, jotka olisivat hänelle kuuluneet.

Kustantajan ja säveltäjän välille syntyi myös juopaa niin säveltäjän etunimen kirjoitusasusta (Antonín/ Anton), opusnumeroista ja teosten nimistä. Kustantaja olisi vaatinut Tšekkiläisen sarjan suuremmalla opusnumerolla, mutta säveltäjä sai tahtonsa lävitse ja opukseksi tuli 39. Teos on viisiosainen ja se sisältää kolme tšekkiläistä tanssia ja kaksi, jotka kuvaavat Böömin maaseutua.

 

Inspiraatio lattarimusiikin rytmeistä ja nuotiotulesta

Ranskalainen romantikko Camille Saint-Saëns (1835–1921) sävelsi mestarikappaleensa Havanaisen op. 83 vuonna 1887. Teos on alun pitäen sävelletty viululle ja pianolle säveltäjän ja kuubalaisen viulisti Rafael Diazin konserttikiertuetta varten. Tarina kertoo, että inspiraatio syntyi Habanera-tanssista ja Latinalaisen Amerikan musiikin rytmeistä, räiskähtelevästä nuotiotulesta sekä ulkoeurooppalaista melodioista. Habaneran rytmi on binaarinen ja etupainotteinen, mikä kuuluu teoksessa. Virtuoosisen jakson välissä unenomaisen laulava jakso vangitsee kuulijan. Teoksen ensiesitys oli 7.1.1894 Concerts du Châteletissa ja solistina esiintyi belgialainen viuluvirtuoosi Martin-Pierre Marsick.

Optimistinen sinfonia täynnä pastoraalitunnelmia

Johannes Brahms (1833–1897) sävelsi toisen sinfoniansa verraten lyhyessä ajassa kesällä 1877, sillä ensimmäisen sinfonian valmistumiseen oli kulunut peräti 21 vuotta. Brahms vieraili säveltämisen aikana Itävallassa Pörtschach am Wörtherseen kaupungissa. Sinfonia on optimistinen ja pastoraalisia tunnelmia täynnä, vaikka säveltäjä kirjoitti syystä tai toisesta ilkikurisesti kustantajalleen marraskuussa 1877 toisin: ”Teos on synkkä ja täynnä melankoliaa, niin ettet kestä sitä. ” Wienin filharmonikot ensiesittivät teoksen 30.12.1877 kapellimestarinaan Hans Richter.

Tekstit: Milko Vesalainen

Itämaisia unelmia -konsertti
to 7.10. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa: Erkki Lasonpalo
Solisti: Lilja Haatainen, viulu
Antonín Dvořák: Tšekkiläinen sarja op. 39
Camille Saint-Saëns: Havanaise viululle ja orkesterille op. 83
Johannes Brahms: Sinfonia nro 2 D-duuri op. 73
Liput: 30 € 21 €
https://www.lippu.fi/event/lappeenrannan-kaupunginorkesteri-syksy-2021-lappeenranta-sali-14031195/
Konsertin kesto noin 2 tuntia, sisältäen väliajan.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätiedot:
Intendentti
Milko Vesalainen
040 547 8706
milko.vesalainen@lappeenranta.fi

 

Orkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.