Syksyn tuuliin

to 19.9. Lappeenranta-sali klo 19

Johtaa Kolbjørn Holthe
Solisti Petteri Iivonen, viulu

Ohjelma:
Malcolm Arnold: Serenadi op. 26 pienelle orkesterille (1950)
Johann Sebastian Bach: Viulukonsertto a-molli nro 1
Ralph Vaughan-Williams: The Lark Ascending, Leivo nousee korkeuksiin
Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia nro 35 D-duuri ”Haffner”

Sir Malcolm Henry Arnold
(1921-2006) oli brittiläinen taide- ja viihdemusiikin säveltäjä. Arnold opiskeli Royal College of Musicissa ennen kuin liittyi trumpetistiksi Lontoon filharmoniseen orkesteriin. 1940-luvun loppupuolella hän omistautui täysin säveltämiselle. Vuonna 1969 Arnold toimi kapellimestarina Deep Purplen Concerto for Group and Orchestran ensiesityksessä.

Arnoldin musiikki on pääosin tonaalista. Hänen teoksissaan on toisinaan vaikutteita Hector Berliozin musiikista. Joskus häntä on myös vertailtu Jean Sibeliukseen. Arnoldin tärkeimpinä teoksina pidetään hänen yhdeksää sinfoniaansa. Hän sävelsi lisäksi muun muassa lukuisia konserttoja ja tanssisarjoja Viihdemusiikin puolella Arnoldin tunnetuinta tuotantoa on musiikki David Leanin ohjaamaan elokuvaan Kwai-joen silta. Hän sai siitä musiikista Oscarin 1957. Hän sävelsi musiikin yli 130 elokuvaan.


J.S.Bachin Viulukonsertto a-molli oletettiin pitkään syntyneen Köthenin hovissa vuosina 1717-23, mutta myöhemmät tutkimukset ovat vieneet ymmärrystä enemmän Consortum Collegium aikaan vuoteen 1729 Leipzigissa, jossa Bach toimi musiikillisena johtajana. Musiikin kesäinen raikkaus on vailla vertaa ja mestarin käsissä molli laulaa duurissa.

Englantilaisen Ralph Vaughan-Williamsin Leivo nousee korkeuksiin (The Lark ascending) perustuu runoilija George Meredithin 122 rivin runoon leivon (kiuru) laulusta. Runo innoitti Vaughan Williamsin kirjoittamaan saman nimisen orkesteriteoksen, joka on nykysin tunnetumpi kuin runo. Hän alun perin sävelsi teoksena vuonna 1914 viululle ja pianolle. Se esiteltiin vuonna 1920 Shirehamptonissa, Bristolissa, mutta samana vuonna säveltäjä orkestroi sen sooloviululle ja orkesterille. Teos on yksi suosituimmista ”lauantain toivotuista” sävelistä klassisessa ohjelmistossa.

Sinfonia no. 35 D-duuri (KV 385) on Wolfgang Amadeus Mozartin vuonna 1782 valmistunut sinfonia. Sinfonia tunnetaan lisänimellä Haffner-sinfonia. Teos on omistettu Mozartin tukijalle Haffnerin perheelle. Salzbrugin pormestarina toiminut Sigmund Haffner aateloitiin ja Mozart kirjoitti juhlallisuuksiin serenadimusiikkia, josta sittemmin muokkautui kyseinen nelisosainen sinfonia. Sinfoniassa soi niin uljas intomielisyys kuin läpikuultava herkkyys.  

Konsertin kesto: noin 2 tuntia sisältäen väliajan.

TAITEILIJATAPAAMINEN

 klo 18.30 Taiteilijatapaaminen Lappeenranta-salin lämpiössä, mukana Kolbjørn Holthe ja  Petteri Iivonen


Lippujen hinnat

Peruslippu: 30 €
Eläkeläiset, työttömät: 21 €
Opiskelijat: 6,5 €

Lapset alle 16v. ilmaiseksi konserttiin

KAUSIKORTTIKONSERTTI