Valitse taso

Saimaa Sinfonietta - Pianospektaakkeli

Yhteistyössä Mikkelin kaupunginorkesterin  kanssa
Suomen pianopedagogien päivät Mikkelissä 7.-8.2.

pe 7.2. klo 19 Lappeenranta-sali
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisteina Fanny Söderström, piano ja Eero Heinonen, piano

Ohjelma:
Ludwig van Beethoven: Prometheus-alkusoitto
Felix Mendelssohn: Pianokonsertto nro 1 g-molli op. 25
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 4 G-duuri op. 58

Felix Mendelssohn sävelsi ensimmäisen pianokonserttonsa Münchenin matkallaan 1830-luvun alussa. Hän omisti teoksensa Delphine von Schaurothille, paronittaren tyttärelle, jonka kanssa vietti matkallaan paljon aikaa.

Teos on peräisin ajalta, jolloin Capriccio brilliant pianolle ja orkesterille oli vielä kesken. Mendelssohn toimi solistina konserttonsa kantaesityksessä Münchenissä 17. lokakuuta 1831. Vaikka hän saavuttikin menestystä teoksellaan, suurimpaan maineeseen teos nousi vasta Franz Lisztin tulkinnan myötä. Konsertollaan säveltäjä rikkoi perinteitä muun muassa tuomalla solistin esille vain muutaman tahdin mittaisen orkesterijohdannon jälkeen.

Ludwig van Beethovenin pianokonsertto nro 4 syntyi vuosina 1805–1806. Konsertto julkaistiin elokuussa 1808 ja se on omistettu Itävallan arkkiherttua Rudolphille.

Konserton kantaesitys oli maaliskuussa vuonna 1807 yksityisessä konsertissa prinssi Lobkowitzin palatsissa Wienissä Beethovenin soittaessa solistina. Konsertissa kantaesitettiin myös neljäs sinfonia. Ensimmäinen varsinainen julkinen esitys tapahtui 22. joulukuuta 1808 Theater an der Wienissä, jolloin myös Beethoven itse oli solistina. Samaisessa konsertissa kantaesitettiin myös Kuorofantasia sekä viides ja kuudes sinfonia.

Teos on sävelletty samoihin aikoihin viidennen sinfonian kanssa. Ensimmäinen osa alkaa pianon soolo-osuudella, joka on rytmisesti samanlainen viidennen sinfonian alun teeman kanssa.

Konsertin kesto: noin 2 tuntia, sisältäen väliajan

Kuva: Tuomas Salo

Lippujen hinnat

Peruslippu: 30 €
Työttömät, eläkeläiset: 21 € Opiskelijat: 6,5 €

Lapset alle 16v. ilmaiseksi konserttiin


KAUSIKORTTIKONSERTTI