Etusivu OhjelmistoSaimaa Sinfonietta 19.11.

Saimaa Sinfonietta

Yhteistyössä Mikkelin kaupunginorkesterin ja Mikkelin musiikkijuhlien kanssa

to 19.11. klo 19 Lappeenranta-sali

Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisti Stefan Lindgren, piano

Ohjelma:
Igor Stravinsky: Konsertto Es-duuri ´Dumbarton Oaks´
Laura Netzel: Pianokonsertto e-molli op. 84
Johannes Brahms: Sinfonia nro 4 e-molli op. 98

Laura Netzel o.s. Pistolekors syntyi Rantasalmella 1839 Pyyvilän kartanoon, jota isännöi tuolloin pahamaineinen Pistolekorsien suku päämiehenään hänen isänsä Greorg Fredrik Pistolekors. Hän opiskeli sävellystä Tukholmassa Wilhelm Heintzen ja Pariisissa Charles-Marie Wodorin johdolla. Hän avioitui prof. Wilhelm Netzelin kanssa mutta jatkoi aktiivista sävellysuraansa. Erityisesti hänen laulu-, kamari- ja pianomusiikkiaan kustannettiin runsaasti Ranskassa ja Saksassa. Ammatissaan hän käytti salanimeä "N. Lago". Netzelin orkesterituotanto on melko suppea, pianokonserton ohella hän sävelsi mm. orkesterilauluja, sarjan puupuhaltimille ja jousille, Fantasian lausujalle ja orkesterille sekä sarjan viululle ja jousiorkesterille.

Pianokonsertto on merkitty "Lagon" opusnumeroksi 84, se on sävelletty ennen vuotta 1897 ja edustaa Netzelin kypsää romanttista tyyliä. Pianokonsertto on säilynyt vain käsikirjoituksina eikä sitä ole koskaan aikaisemmin esitetty tai puhtaaksikirjoitettu. Bibliografiset tiedot lienevät peräisin vuodelta 1927, jolloin säveltäjän kuollessa hänen teoksensa arkistoitiin.
Pianokonserton arkistointitiedoissa mainitaan, että vain toinen osa (Lento) olisi orkestroitu. Laajassa projektissa, jossa Savon soitannollinen seura paikallistaa, tutkii ja digitoi naissäveltäjien suurteoksia, havaittiin 2019 alkupuolella, että arkistotiedoista poiketen jäljellä oleva materiaali käsittää täysin orkestroidun pianokonserton. Tämä käsikirjoituspartituuri on ollut teoksen puhtaaksikirjoituksen perustana, lisäksi on käytetty soolostemman rekonstruoinnissa käytetty tarvittaessa Netzelin kirjoittamaa osin keskeneräistä pianopartituuria ja orkesteripartituurin luonnoksia.

Teos vaikuttaisi valmistuneen kokonaan, mutta viimeinen osa katkeaa äkisti viimeisten (15-20) käsikirjoitussivun ilmeisesti kadottua. Savon soitannollisen seuran puheenjohtaja Petteri Nieminen on täydentänyt teoksen Netzelin teemojen ja motiivien pohjalta. Teoksen taiton ja oikoluvun on tehnyt yhdistyksen aktiivi ja kuoronjohtaja Jussi Mattila. Tukholman Kuninkaallisen filharmonian pianisti Stefan Lindgren on oikolukenut partituurin ja soolostemman ja laatinut harjoittelua varten teoksen pianopartituurin. Hän toimii myös konserton solistina.

Konsertto on myöhäisromanttinen kolmiosainen konsertto, jonka orkestraatiota sävyttää pianokonsertolle poikkeuksellisesti myös harppu. Ensiosa on supistetussa sonaattimuodossa kulkeva kromatiikkaa ja leveästi soivia melodioita yhdistävä pianistisesti vaativa osa. Toisessa osassa vuorottelevat orkesterin aluksi esittelemä laulava teema ja solistin virtuoosiset jaksot. Finaali on kuin tarantellarytminen tanssi, jossa solisti ja orkesteri pääsevät kilvoittelemaan osaamisessaan.


Lippujen hinnat

Peruslippu 30 €
Eläkeläiset, työttömät 21€
Opiskelijat 6,5 €

Lapset alle 16v. ilmaiseksi konserttiin

Orkesterin toimisto
Villimiehenkatu 1 PL 11
53101 Lappeenranta

Lappeenrannan kaupungin henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Saavutettavuusseloste

Neuvoja ja opastusta tämän sivuston käyttöön saat Lappeenrannan kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkistä, puhelin 05 616 2220 tai winkki@lappeenranta.fi.