Etusivu OhjelmistoSaimaa Sinfonietta – Traaginen 15.2.

Saimaa Sinfonietta – Traaginen

Yhteistyössä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa
pe 15.2. klo 19 Lappeenranta-sali

Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisti Marko Ylönen, sello

Ohjelma:

Beethoven: Egmont alkusoitto op. 84
Schumann: Sellokonsertto a-molli op. 129
Schubert: Sinfonia nro 4 c-molli ’Traaginen’ 4

Taustaa:

Ludwig van Beethovenin Egmont -alkusoitto syntyi Johann Wolfgang von Goethen saman nimiseen näytelmään Napoleonin sotien aikaan vuosina 1809-10, jolloin Napoleon valloitti Eurooppaa edeten kohden itää traagisin seurauksin.Beethoven ihaili suuresti Napoleonin sotasaavutuksia.

Robert Schumann sävelsi sellokonserttonsa vuonna 1850, eikä koskaan ehtinyt itse kuulla sen ensiesitystä. Kantaesitys tapahtui vasta vuonna 1860.

Samoihin aikoihin konserton säveltämisen aikaan alkanut sisäisten äänien ja outojen melodioiden sekä äänien kuuleminen johti vuoden 1854 helmikuussa Düsseldorfin perinteisten kansanjuhlien aikaan siihen, että Schumann hyppäsi Reiniin pelkkä yöpuku päällään. Paikalle ehättäneet veneilijät pelastivat hänet, mutta Schumannin mielenterveys oli romahtanut. Schumann vietiin Bonnin lähellä sijaitsevaan Endenich -nimiseen paikkaan, jossa hän pysyi kuolemaansa aina vuoteen 1856 asti.

Konsertossa on kolme hyvin romanttisen kaunista osaa, vaikka ne soitetaankin yhteen ilman taukoja. Toisen laulavan osan Schumann omisti erityisesti rakkaalle vaimolleen Clara Schumannille. Franz Schubertin 4.sinfonia valmistui huhtikuussa 1816. Schubert antoi itse sille lisänimen Traaginen ja kohtalo oli oleva sen mukainen: Teos esitettiin ensimmäistä kertaa julkisesti vasta vuonna 1849 paljon säveltäjän kuoleman jälkeen.

Jo viisitoistavuotiaana Marko Ylönen soitti Turun sellokilpailujen finalistina. Myöhemmin hän saavutti 2. palkinnon Pohjoismaisissa sellokilpailuissa Turussa 1990 sekä palkintosijan Moskovan Tsaikovski-kilpailujen finaalissa samana vuonna. Keväällä 1996 hän voitti 1. palkinnon Concert Artists Guild -kilpailussa New Yorkissa.

Marko Ylönen on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona eri puolilla Suomea, useissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa. Hän on myös toiminut Tapiola Sinfoniettan äänenjohtajana, Radion Sinfoniaorkesterin 1. soolosellistinä ja Uusi Helsinki -kvartetin jäsenenä.

Syksystä 2000 lähtien Ylönen on toiminut sello- ja kamarimusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa ja aloitti kamarimusiikin professorin virassa syksyllä 2009.

Erkki Lasonpalo on opiskellut orkesterinjohtoa muun muassa Jorma Panulan ja Leif Segerstamin johdolla. Kapellimestaridiplomin hän suoritti Sibelius-Akatemiassa keväällä 2012 erinomaisin arvosanoin.

Lasonpalo on vieraillut muun muassa Turun, Helsingin, Lahden ja Jyväskylän kaupunginorkestereissa, Tapiola Sinfoniettassa, Lapin ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkestereissa ja Suomen Kansallisoopperassa.

Vuodesta 2014 hän on toiminut Heinäveden Musiikkipäivien taiteellisena johtajana ja keväällä 2016 hän aloitti Kemin kaupunginorkesterin ja Helsingin Koomisen Oopperan pääkapellimestarina. Hän on myös Tapiolan nuorten sinfonikkojen pääkapellimestari.

Syksyllä 2017 Lasonpalo aloitti työt Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellisena partnerina.

TAITEILIJATAPAAMINEN

15.2. klo 18.30 Lappeenranta-salin lämpiössä, mukana Marko Ylönen ja Erkki Lasonpalo.

Lippujen hinnat

Peruslippu: 30 €
Eläkeläiset, työttömät: 21 €
Opiskelijat: 6,5 €

Lapset alle 16v. ilmaiseksi konserttiin

KAUSIKORTTIKONSERTTI