Etusivu OhjelmistoSaimaa Sinfonietta – Eroica 21.3.

Saimaa Sinfonietta – Eroica

Yhteistyössä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa
to 21.3. klo 19 Lappeenranta-sali

Johtaa Vytautas Lukočius
Solisti Mackenzie Melemed, piano

Ohjelma:

Beethoven: Pianokonsertto nro 3 c-molli op. 37
Beethoven: Sinfonia nro 3 Es-duuri op. 55 ’Eroica’

Taustaa:

Pianotaitelija Mackenzie Melemed voitti viimeisen Maj Lind-pianokilpailun briljantin suvereenilla tekniikallaan ja näkemyksellään ja saapuu nyt soittamaan Ludwig van Beethovenin kolmannen pianokonserton.

Beethoven sävelsi teostaan 1800-luvun alkuvuosina ja oli itse solistina sen ensiesityksessä vuonna 1804. Aikalaiset kuvailivat, että nuotinnoksia solistiosuudesta ei juurikaan ollut, vaan säveltäjä soitti sen ulkoa omasta muististaan. Nuotinnos toki tuli viimein valmiiksi muiden pianistien käyttöön.

Beethovenin kolmannen sinfonialle vakiintunut kutsumanimi Eroica suomennetaan usein "herooinen" eli sankarillinen. Säveltäjä omisti teoksen alun perin Napoleon Bonapartelle, mutta poisti omistuksen Napoleonin kruunautettua itsensä keisariksi ja omisti lopulta sinfonian ruhtinas von Lobkowitzille.

Eroica sävellettiin suurimmilta osin loppuvuodesta 1803. Ensimmäinen julkinen esitys oli Wienissä 7. huhtikuuta 1805 säveltäjän itsensä johtamana. Teos merkitsi irtiottoa aiemmasta sinfoniaperinteestä, mikä olikin merkittävä askel kohti romantiikkaa. Eroica luetaan sinfoniakirjallisuuden suurimpiin klassikoihin sekä klassisen musiikin tärkeimpiin sävellyksiin.

Yhdysvaltalaispianisti Mackenzie Melemed voitti ensimmäisen palkinnon neljännessä kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa Helsingissä elokuussa 2017. Soittotaitonsa lisäksi Melemed hurmasi suomalaisyleisön säteilevällä esiintyjäpersoonallisuudellaan sekä erityisellä Suomea kohtaan tuntemallaan kiinnostuksella, hän jopa antoi voittonsa jälkeen haastatteluita suomen kielellä.

TAITEILIJATAPAAMINEN

21.3. klo 18.30  Lappeenranta-salin lämpiössä, mukana Melemed Mckenzie ja Vytautas Lukočius.

Lippujen hinnat

Peruslippu: 30 €
Eläkeläiset, työttömät: 21 €
Opiskelijat: 6,5 €

Lapset alle 16v. ilmaiseksi konserttiin

KAUSIKORTTIKONSERTTI