Valitse taso

Syyskauden avajaiskonsertti - Lappeenranta 370 vuotta

Yhteistyössä Rakuunasoittokunnan kanssa

to 5.9. Lappeenranta-sali klo 19

Johtaa Vytautas Lukočius
Solisti Gabriel Suovanen, baritoni

Ohjelma:
Einojuhani Rautavaara: A Requeim in our time (1953)
Uuno Klami: Laulu Kuujärvestä baritonille ja orkesterille (san. Yrjö Jylhä) (1956)
Kurt Weill: Symphonic Nocturne musikaalista Lady in the Dark (1954)
Jean Sibelius: Pohjolan tytär op. 49 (1906)

Einojuhani Rautavaara sai teoksellaan Aikamme Requiem (1953) nousukiidon omaan säveltäjänuraansa. Valmistuttuaan juuri Aarre Merikannon luokalta Sibelius-Akatemiasta hän sai tämän teoksen kansainvälisen huomion myötä itse Jean Sibeliukselta henkilökohtaisen stipendin lähteä opiskelemaan sävellystä New Yorkin Juilliard School of Musiciin.

Vironlahdella syntynyt Uuno Klami oli sotilaana niin vapaussodan jälkeen Itä-Karjalassa kuin Talvisodan aikana, jolloin hän palveli lääkintätehtävissä ja avusti Finlandia Uutistoimistoa. Jatkosodassa hän palveli postimiehenä Karjalan-kannaksella helmikuuhun 1942 saakka. Sota-aikana hänen musiikkinsa sai enemmän kansalliskonservatiivisia sävyjä.

Vuosina 1949–1950 hän teki vielä uuden opintomatkan Pariisiin. Vuonna 1956 Klamin Laulu Kuujärvestä sai kolmannen palkinnon Suomen kulttuurirahaston sävellyskilpailussa, mutta joutui Neuvostoliiton lähetystön silmätikuksi ns. kiellettyjen teosten listalle. Tähän vaikuttivat ennen kaikkea sodan läheisyys ja valvontakomission vaikutus mutta myös Jylhän tekstin (1943) avoin kaiho jopa uhma: Oli marssittu Aunuksen teitä ja taisteltu totta vie. Kuu, pilvet peittivät meitä, ja alla upposi tie. Kuujärven kunnaat väikkyivät jossain Itä-Karjalassa, unenomaisten näkyjen, sumentuneiden silmien ja kipeiden muistojen takana.

Jatkosodassa vuosina 1941–1944 Laatokan koillispuolella sijaitseva Kuujärvi oli Suomen miehittämänä. Sodan aikana sen maisemat innoittivat runoilijaa, joka sai aiheen runoonsa Kuujärvi:
”Jäin yksin mä kolmesta meistä/jäi kesken laulumme tää;
en lohtua saa säveleistä, ne kesken iäksi jää.
Kuujärven kunnaat, Kuujärven kuu,
Kuujärven rannalla karsikkapuu –”


Klami nimitettiin Suomen Akatemian jäseneksi Yrjö Kilpisen seuraajana vuonna 1959, mutta ehti olla akateemikkona vai pari vuotta ennenaikaista kuolemaansa venematkalla vuonna 1961.    

Konsertin kesto: noin 2 tuntia, sisältäen väliajan.

TAITEILIJATAPAAMINEN

5.9. klo 18.30 Lappeenranta-salin lämpiössä, mukana Gabriel Suovanen ja Vytautas LukočiusLippujen hinnat

Peruslippu: 30 €
Työttömät, eläkeläiset: 21 € Opiskelijat: 6,5 €

Lapset alle 16v. ilmaiseksi konserttiin


KAUSIKORTTIKONSERTTI